Çalışan Kadınların Doğum İzinleri Artırılsın

Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, çalışan kadınların doğum öncesi ve sonrası izinlerinin artırılması gerektiğini söyledi.

Necip Taşkın, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

 

“Sağlık Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışan kadınların özlük, mali ve sosyal haklarının genişletilerek yeni haklar verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Zira çalışan kadınların uzun ve yorucu mesai sonrası aşırı yorgunluk nedeniyle yıprandığı araştırmalarda ortaya çıkıyor. Özellikle küçük çocuğu olan; iş, çocuk ve ev üçgeninde sıkışıp kalan kadınların bu sıkıntıdan kurtarılması için yeni düzenlemeler yapılması gerekiyor.

Çocuğu olan ve çalışan kadının mesai saatleri farklı olmalıdır

Doğum yapan kadın memurun çocuğunu besleyebilmek için uykusuz kalması sağlık problemlerine neden olmaktadır. Hem anne hem çalışan kadın olarak fazla çalışmanın neden olabileceği sağlık problemlerini dikkate alarak mesai saatlerinin düzenlenmesini  öneriyoruz.  Kadın çalışanın küçük çocuğu 5 yaşına gelen kadar gece nöbetlerinden muaf tutulmalıdır. Aynı veya farklı kurumlarda çalışan eşlerin aile bütünlüğünün korunması amacıyla nöbetlerin çakışmayacak şekilde düzenlenmesi gerekir.

Analık izninin bitiminden itibaren ücretli izin verilmelidir.

Özellikle analık izni konusunda hassas bir düzenleme yapılmalıdır. Çünkü analık izninde günümüzün ekonomik koşullarının dikkate alınması gerekiyor. Bebeğin ihtiyaçlarının aileye getireceği mali külfet düşünülerek  doğum öncesi ve sonrası 8’er hafta olan izinlerinin; doğum öncesi izninin 12 haftaya, doğum sonrası iznin ise 24 haftaya çıkarılarak asgari ücret düzeyinde ücretli izin verilmelidir. Ekonomik ve sosyal gerekçeler nedeniyle aylıksız izne ayrılmak istemeyen doğum yapan bir kadın çalışanın, hukuki bir düzenleme ile kendisinin ve bebeğinin sağlık hakkının korunması ve bebeğin yaşamasını sağlamak amacıyla ücretli olarak re’sen izne ayrılmasının sağlanması hem anne hem bebek hem de aile için uygun olacaktır. Doğum sonrası iznin artırılarak ücretli izin verilmesiyle ailenin ve bebeğin ihtiyaçlarının eksiksiz karşılanması sağlanabilecektir. Doğum yapan memur re’sen izne ayrılırken, eşinin istemesi halinde izin süresince asgari ücret düzeyinde izin kullandırılması şeklinde hukuki bir düzenleme yapılabilir. Sayın yetkililerin, çalışan kadınların mağduriyetini gidermek amacıyla mevzuatta kalıcı ve pozitif ayrımcılığı hedefleyen düzenlemeler yapılması için önerilerimizi dikkate almalarını istiyoruz. “ Calisan Kadin

Pin It